CUM NE SCHIMBĂ DUMNEZEU CREIERUL – PARTEA A PATRA

DSCF9459

În continuarea articolelor precedente pe aceeaşi temă (pe care le găsiţi aici: https://spatiulinimii.com/2013/11/20/cum-ne-schimba-dumnezeu-creierul , aici: https://spatiulinimii.com/2013/11/29/cum-ne-schimba-dumnezeu-creierul-partea-a-doua/  şi aici: https://spatiulinimii.com/2013/11/29/cum-ne-schimba-dumnezeu-creierul-partea-a-treia/) având la bază cartea “CUM NE SCHIMBĂ DUMNEZEU CREIERUL“, de Andrew Newberg şi Mark Robert Waldman, vă voi prezenta în cele ce urmează un fragment ce mi se pare deosebit de important pentru că validează faptul că dacă ştim cum să ne folosim creierul, putem materializa dorinţele şi scopurile ce ni le propunem. Reamintesc faptul că la baza cărţii în cauză stă o vastă cercetare medicală, ştiinţifică şi spirituală.

Atingerea scopurilor

 Dorinţa şi concentrarea sunt suficiente pentru a schimba permanent creierul, dar oamenii dezvoltaţi spiritual au descoperit modalităţi suplimentare de a îmbunătăţi funcţionarea neuronală. Respiraţia regulată va afecta mecanismele care controlează emoţiile şi percepţiile senzoriale, dar dacă o faceţi prea profund, s-ar putea să determinaţi apariţia unor viziuni şi sunete halucinogene. Respiraţia regulată lentă are un efect calmant asupra trupului şi minţii şi descreşte de asemenea activitatea metabolică în diferite părţi ale creierului. Este un lucru foarte important, pentru că lobul nostru frontal tinde să fie foarte activ. Foloseşte o mare parte din energia necesară pentru funcţionarea altor mecanisme neuronale, aşa că trebuie să odihnim această parte a creierului. Gândirea foloseşte o mare parte a energiei neuronale, dar respiraţia lentă, adâncă, o restabilizează. Vom discuta acestea mai pe larg în capitolele următoare.

FOTO BRAIN1Un anumit tip de meditaţie, ca şi alte practici spirituale, îngăduie creierului să se odihnească în vreme ce menţine o conştiinţă acută a mediului, ceea ce este o abilitate foarte folositoare ce merită dezvoltată. Adăugând la meditaţie mişcările repetitive ale mâinii şi vorbirea, se vor intensifica centrii motori şi de coordonare ai creierului. Prin urmare, sporind eficienţa întregului creier se va conserva mai multă energie neuronală şi metabolică. Iar aceasta sporeşte formarea memoriei.

Prin tehnici meditative oamenii au reuşit să-şi îmbunătăţească memoria şi să atingă alte scopuri semnificative. Unii au creat stări durabile de linişte şi pace, în vreme ce alţii au devenit mai eficienţi la serviciu. Când meditezi intens asupra unui scop specific pe o perioadă lungă de timp, creierul începe să se raporteze la ideea ta de parcă ar fi un obiect prezent efectiv în lume, crescându-şi activitatea în talamus, parte a procesului de creare a realităţii al creierului. Conceptul începe să pară tot mai uşor de atins şi real şi acesta este primul pas în motivarea altor părţi ale creierului în a acţiona deliberat.

FOTO BRAIN3

Să ai credinţă în atingerea scopurilor tale

La baza acestor patru paşi – dorinţă, concentrare, control regulat al corpului şi practică – stă un al cincilea proces, unul care este esenţial pentru atingerea dorinţelor sau scopurilor. Îl numim „aşteptare”, un termen care, ca şi credinţa, reflectă propensiunea noastră neurologică de a crede că putem, şi ne vom atinge scopurile. Aşteptarea este diferită de speranţă pentru că oferă convingerea interioară că scopul poate fi atins, chiar dacă pare iraţional. Este unul dintre principiile de bază ale optimismului şi guvernează de asemenea mecanismul neurologic cunoscut ca „efectul placebo”. Dacă credeţi cu tărie în ceva – cu alte cuvinte, dacă aveţi suficientă credinţă în voi înşivă – veţi stimula activarea atât a sistemului imunitar, cât şi a sistemului motivaţional.

FOTOChakra_Wallpaper_rq1cc

Acesta nu este un proces magic […]. Este mai degrabă vorba numai de creierul nostru care face ceea ce milioane de ani de evoluţie l-au învăţat să facă: să atingă scopuri pe care ni le punem în minte. Aceşaşi lucru este adevărat şi pentru ţelurile religioase. Dacă vă puneţi mintea să atingă un scop spiritual, veţi spori neurologic sentimentul că realitatea spirituală poate fi experimentată. Se poate argumenta că Avraam, Moise, Mahomed, Iisus şi Buddha au atins iluminarea spirituală pentru că au practicat meditaţia şi rugăciunea intensă timp de ani de zile. […]

 Următoarele articole din seria CUM NE SCHIMBĂ DUMNEZEU CREIERUL vor trata subiectele:

  Protejarea creierului care îmbătrâneşte

  Antrenarea dendritelor

  Crearea unei meditaţii personale pentru îmbunătăţirea memoriei

  Dumnezeu şi neuroplasticitatea creierului

Despre autori:

 Andrew Newberg este doctor în medicină, profesor asociat la Departamentul de Radiologie şi Psihiatrie al Spitalului Universităţii Pennsylvania şi profesor adjunct la Departamentul de Studii Religioase. Este fondatorul şi directorul Centrului pentru Spiritualitate şi Minte şi directorul Centrului pentru Studii Integrate de Spiritualitate şi Neuroştiinţă al Universităţii Pennsylvania. Este board-certified în medicină internă, medicină nucleară şi cardiologie nucleară. A publicat pe ste o suta de articole, eseuri, capitole de cărţi, lucrări. O prezentare generală a lucrărilor sale poate fi văzută la http://www.andrewnewberg.com.

Mark Robert Waldman este cercetător asociat  al Centrului pentru Spiritualitate şi Minte, Universitatea Pennsylvania, autor a nouă cărţi şi antologii în domeniile psihologiei şi creativităţii şi a unor lucrări profesionale publicate în jurnale din întraga lume. Deţine specializări în dinamici de cuplu şi terapii bazate pe conştienţă. O prezentare generală a cercetării şi workshop-urilor sale poate fi văzută la http://www.markrobertwaldman.com.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, dă-mi un Like, abonează-te pentru a primi pe e-mail viitoarele articole, acordă-mi aprecierea ta în număr de steluţe, apasă butoanele Facebook, Google sau Twitter pentru a împărtăşi articolul cu prietenii tăi din reţeaua de socializare pe care o utilizezi, şi/sau acordă un Like paginii https://www.facebook.com/spatiulinimii! De asemenea, trimite-mi un comentariu, dacă îţi face plăcere! Îţi mulţumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s